Ugrás a tartalomhoz

Víziközmű szakmai napot tartott a Mezőföldvíz Kft. az ellátási területén újonnan megválasztott önkormányzati vezetők számára

„A Mezőföldvíz Kft. szervezeti kultúrája jelentős érték” Víziközmű szakmai napot tartott a Mezőföldvíz Kft. az ellátási területén újonnan megválasztott felelős önkormányzati vezetők (polgármesterek, alpolgármesterek, bizottsági ülés vezetők, képviselő-testületi tagok) számára 2019. november 07-én. A tájékoztató fórumon Süli János tárca nélküli miniszter köszöntötte a résztvevőket és hívta fel a figyelmet a…

„A Mezőföldvíz Kft. szervezeti kultúrája jelentős érték”

Víziközmű szakmai napot tartott a Mezőföldvíz Kft. az ellátási területén újonnan megválasztott felelős önkormányzati vezetők (polgármesterek, alpolgármesterek, bizottsági ülés vezetők, képviselő-testületi tagok) számára 2019. november 07-én.

A tájékoztató fórumon Süli János tárca nélküli miniszter köszöntötte a résztvevőket és hívta fel a figyelmet a szolgáltatás szükségességére és fontosságára, amelyet a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény is előír.

A rendezvény fő célja a települések legfontosabb közszolgáltatási feladatát jelentő víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos ismeretek átadása volt. Az új vezetők ismerjék meg a szervezet működését, a társaság vezetőit, hogy a közös munka, az egymás közötti és a lakossággal való kommunikáció hatékony és eredményes legyen.

A program keretében a bemutatkoztak és ismertették saját szakterületük feladatait a Mezőföldvíz Kft. vezető munkatársai. A gazdasági társaság, mint víziközmű szolgáltató jogi környezetéről, szervezeti és működési rendjéről Csapó Sándor ügyvezető igazgató, az ellátási területhez tartozó 47 településen folytatott műszaki üzemeltetésről és karbantartásról pedig Magyari Tamás műszaki igazgató tartott előadást a jelenlévőknek. E két témakör mellett természetesen helyett kapott a fogyasztói kapcsolatok és az értékesítési rendszer működésének ismertetése, valamint a társaság gazdálkodási és pénzügyi helyzetének bemutatása is, mint kiemelt szakterület. Az előbbit Vörös László mb. szolgáltatási igazgató, míg az utóbbit Hardi Krisztina gazdasági igazgató előadásában hallgathatták meg az önkormányzati vezetők.

A menedzsment szavaival élve „a Mezőföldvíz Kft. egy jelentős érték, amelynek szervezeti kultúrája a térségben és a szakmai közösségben is elismert. Mindent, azaz magát a szervezetet, a szabályozást, a támogató rendszereket, a stílust és így tovább magunk alakítottunk ki az elmúlt 7 évben. A közel 40 belső szabályzatunkat és a folyamatok leírását is alapvetően magunk írtuk. Nem vettünk igénybe drága külső tanácsadókat, csak egy-egy speciális szakterület, speciális szakértelmét (pl. jog, HR) „vásároltuk” a piacról.” … „A vezető(k) felelőssége, személyes példamutatása kulcselem a szervezeti kultúrában. Elsősorban tőle/tőlük függ a stílus, a külső, belső kommunikáció a szervezet arculata, képviselete. Az egész működés külső megítélése. Még nagyobb feladat és felelősségük, hogy a munkatársak is magukénak tudják, lojálisan képviseljék a cég értékeit. Ez az egyik legnagyobb kihívás olyan időkben, amikor a jövedelem nem tud elég versenyképes lenni.” A materializált eszközökön túl, ez a szervezeti kultúra egy olyan vagyon, amely ugyancsak a 47 önkormányzat tulajdonát képezi. Ez is szükséges ahhoz, hogy több mint 100 ezer fogyasztó ivóvíz- és szennyvízszolgáltatása garantált legyen az év 365 napján, 24 órában.

A program szerény szendvicsebéddel zárult, amely során lehetőség nyílt a kötetlenebb beszélgetésre is. A szakmai nap eredményeként immár teljes betekintést nyertek az új önkormányzati vezetők a társaság valamennyi területére és felkészülten hozhatják meg jövőbeni döntéseiket a szolgáltatással kapcsolatosan.

 

 

Széchenyi 2020 logó